zininopvoeding > publicatie.php?nr=25174&stuurdoor=nee

Praat en vraag

 

Terug


Ouders maken zich soms zorgen dat hun kind online in aanraking komt met gevaarlijke personen. Interpol vindt dat er veel meer aandacht moet zijn voor seksuele intimidatie en afpersing van kinderen via het internet. Dat zegt de internationale politieorganisatie in een rapport van juli 2017. 

Grooming
Er zijn twee motieven om kinderen via internet onder druk te zetten: seks(uele) beelden of geld. Bij seksuele zaken is de dader vrijwel altijd een man, die in zijn eentje handelt, maar het beeldmateriaal wel deelt. De meeste slachtoffers zijn meisjes. Soms kent de dader het slachtoffer. 
Als het om geld gaat, zijn de daders (mannen en vrouwen) meestal onderdeel van een criminele organisatie en zoeken ze meestal mannelijke slachtoffers uit, die ze niet persoonlijk kennen.  

De daders kunnen de kinderen onder druk zetten door te dreigen seksueel getinte filmpjes, foto's of chats van het kind te publiceren, of door te dreigen met zelfmoord of het kind of zijn familie kwaad te doen als het kind niet doet wat ze vragen.  

De slachtoffers zijn voor het overgrote deel meisjes in de leeftijd van 8 tot 17 jaar. Vaak zijn ze wat naďef in de omgang met anderen, maar ze zijn vaak ook hele dagen online en er is vaak weinig ouderlijke controle. 

Ouders
Ouders moeten zich volgens Interpol meer bewust worden van het gevaar en meer aandacht besteden aan het online leven van hun kinderen. 
Dat geldt ook voor sexting. Uit een onderzoek van Een Vandaag onder 1500 jongeren tussen 12 en 24 jaar blijkt dat ruim een kwart van hen beelden heeft waar ze (deels) naakt op staan. De meeste jongeren die zulke beelden hebben, delen die ook. Meestal via Whatsapp of Snapchat. Ze vertrouwen degene aan wie ze de beelden sturen en zeggen daar goede afspraken over te hebben gemaakt. Eén op de vijf jongeren - meiden vaker dan jongens - baalt achteraf ontzettend: ‘Ik heb niet over de gevolgen nagedacht.’ Vooral jonge meiden  van 12, 13 jaar durven geen “nee" te zeggen. 

Lastig gesprek
Veel scholen doen weinig aan voorlichting. Ook al geven jongeren aan dat zulke lessen zouden helpen. Daarom ligt er een belangrijke taak bij de ouders. Maar hoe doe je dat: een gesprek beginnen over het onlinegedrag van je kind? In dit filmpje van theatergroep Playback kun je zien hoe lastig zo'n gesprek is... 

Misschien kun je de school van je kind vragen of ze een avond voor ouders organiseren met theatergroep Playback. Zij geven interactieve voorstellingen over social media en sexting aan ouders.  Meer zien van de ouderavonden van Playback? Dat kan bij Nieuwsuur (vanaf 7'43").  

Maar je krijgt ook al een opening door samen de ouder-kindquiz van de stichting mediawijsheid te doen. Dezelfde site geeft 25 manieren om aan je kind te vragen 'hoe het vandaag op internet' was. En er is een gratis 8-delige e-cursus: Je kind op het internet.

Veiligheid organiseren
En dan zijn er nog de praktische manieren waarop je voor wat meer veiligheid kan zorgen:
De meldknop voor jongeren van Digibewust installeren, bijvoorbeeld.  
Het kan ook helpen samen met je kind bepalen wie het een Snapchat kan sturen: 

1) klik op het ghosticoontje op het scherm om toegang te krijgen tot je profiel
2) klik dan het instellingenicoontje helemaal rechtsboven aan en scroll naar de ‘who can’ sectie

voor foto’s:
3) ga naar ‘contact me’ en kies ‘my friends’. Nu kunnen alleen je vrienden je snaps sturen.
De andere optie is ‘iedereen’, maar dan kunnen ook vreemden je snaps sturen

voor verhalen:
3) klik op ‘view my story’ en kies:
‘mijn vrienden’: al je vrienden kunnen je een verhaal sturen
‘custom’: alleen vrienden die je uitnodigt kunnen je een verhaal sturen
De derde optie is ‘iedereen’, maar dan kunnen ook vreemden je verhalen sturen.

Hoe blokkeer je een contact?
In je vriendenlijst:
Ga naar het overzicht My Friends
Selecteer iemand door op zijn/haar naam te drukken en kies de optie ‘verwijderen’ of ‘blokkeren’.

Niet in je vriendenlijst:
Open een chat met hem of haar
Klik op de knop linksboven om naar hun profiel te gaan en kies de optie ‘verwijderen’ of ‘blokkeren’. 
Belangrijk: de ander kan niet zien dat je hem of haar hebt geblokkeerd.

Facebook
De instellingen van Facebook staan standaard op Openbaar. Ook dat kun je veranderen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Het hele interview lezen? Download dan hieronder de pdf.

Kinderen Digitaal

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2018 Zin in Opvoeding