zininopvoeding > publicatie.php?nr=25058&stuurdoor=nee

Suikerfeest

 

TerugAan het einde van de maand Ramadan wordt het Id-Al-Fitr gevierd. In Nederland wordt dit feest ook wel "het Suikerfeest" genoemd. Het Suikerfeest begint als de nieuwe maan te zien is en kan meerdere dagen duren.

Op de ochtend van de eerste dag van de tiende maand, Sjawwal, staan moslims vroeg op: zij trekken schone, eventueel nieuwe kleren aan, en zorgen ervoor dat ze lekker ruiken. Zo getuigen ze er feestelijk van dat ze een maand gevast hebben.


Na zonsopgang wordt iets gegeten ten teken dat het vasten echt voorbij is. Daarna gaan de mensen naar een moskee of een zaal om daar naar de preek van de imam te luisteren. Hiermee wordt de Ramadan echt afgesloten. Dan wensen de mensen elkaar een gezegend feest en gaan op familiebezoek met veel zoetigheid en cadeautjes.

De kinderen delen volop in de feestvreugde, al hebben ze meestal maar enkele dagen gevast om met de volwassenen mee te doen. In sommige islamitische landen is er op deze dag vaak kermis, en staan er snoepkramen op straat. Iedereen probeert aardig te zijn voor andere mensen, en met een schoon geweten en goede voornemens verder te gaan. Vaak is ook de tweede dag van de maand Sjawwal een feestdag.

Vasten Eten Ramadan

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2018 Zin in Opvoeding